A térkövezés menete, folyamata

Mivel a térkő lerakás ára elég magas, azért egyre többen vannak, akik saját maguk szeretnék saját maguknak elvégezni a munkálatokat. Nézzük meg a térkövezés menetét, folyamatát, hogy milyen teendőkre kell számítani.

Még nem tartozik a munkálatok közé, de mindenképpen a tervezéssel kell kezdeni a térkövezést. Ha nincs előre meghatározva, hogy mi milyen legyen, hogyan készüljön el, akkor annak nem lesz jó vége. A tervezési fázisban ki kell számolni, miből mennyi kell, és meg kell határozni azt is, hogy pontosan milyen anyagokat fogunk beszerezni.

Az anyagbeszerzést követően kezdődhetnek a munkálatok, melyeknek az első lépése a tereprendezés. El kell távolítani minden akadályozó dolgot, növényt, majd pedig ki kell alakítani a tükröt talajkiszedéssel. Ehhez földmunkára lesz szükség, mert ki kell termelni a földet a térkövezés megkezdéséhez.

Ahogy szinte minden építkezési, építése teendőnél, így térkövezésnél is a megfelelő alap elkészítése nagyon fontos. Az alap mélysége attól függ, hogy milyen terhelés fogja érni a térkövet. Minél nagyobb járművekkel fogunk rajta járni, annál vastagabb alapra lesz szükség. Ebben a lépésben már el kell készíteni a lejtést is, hogy a csapadék könnyedén távozni tudjon a térkövezett területről.

Az alapra kerül először a szegélykő, majd pedig maga a térkő. Ha minden lerakásra került, akkor a térkövek közötti hézagokat kell már csak kitölteni speciális homokkal.