Megéri a gépi földmunka ára?

A földmunka az építkezések, kivitelezések egy alapvető tevékenysége. Gyakran már az építkezési folyamat elején szükség van rá (pl. terep tisztítás, majd pedig alapásás), és a kivitelezés során több alkalommal is földmunkákat kell végezni. A földmunkák között két típust különböztethetünk meg, a kézi és a gépi földmunkát.

A kézi földmunkáról sokan úgy gondolják, hogy ez az olcsóbb megoldás. Ez kisebb munkálatok esetén valószínűleg igaz is, de egyéb szempontokat is figyelembe kell venni. A kézi földmunkát, ahogy a neve is mutatja, a dolgozók kézi erővel, szerszámok, esetleg kisebb gépek segítségével végzik. Az eszközök nagy része akár egy háztartásban is rendelkezésre állhat, de a kivitelezők biztosan rendelkeznek velük. Az emberek munkadíját kell csak megfizetni, így olcsóbban ki lehet jönni általában, mint gépi földmunka esetén. Érdemes azonban a munkák tényleges ára mellett azonban mást is figyelembe venni, mégpedig az elkészülési időt.

Gyakran csak a földmunkák elvégzése után lehet elkezdeni magát a kivitelezést, ezért minden olyan nap, ami a lassabb munkavégzés miatt elvesztegetésre kerül, többe kerülhet, mint az, amit a földmunka árán spórolunk. Nagyobb földmunkák esetén ráadásul a kézi földmunka szinte lehetetlen, mert a dolgozók nem biztos, hogy egyáltalán képesek a rengeteg munka elvégzésére, akkor sem, ha elég sokan vannak a feladatokra. A szükséges gépi földmunkákhoz speciális gépeket lehet választani, melyek segítségével a lehető leggyorsabban el lehet végezni minden teendők, és nem fog emiatt lelassulni az építési folyamat.