Borászatok

TOKAJ-hegyaljai borászatok

Az Andrássy Rezidencia Wine & Spa Tokaj-hegyalja legkiválóbb pincészeteinek borait kínálja borlapján. Szeretnénk, ha vendégeink többet tudnának ezeknek a fantasztikus boroknak a származásáról és készítőiről, ezért csokorba fogtuk az alábbi oldalakon a régió (szerintünk) legfinomabb tokaji borait készítő pincészeteit, hogy bemutathassuk őket.

A listát folyamatosan bővítjük, a borászokkal folyamatosan egyeztetünk, hogy mindig naprakész információkat mutathassunk be Önöknek.

Asztalos Zoltán, főborász a tokaji borvidék északi részén gazdálkodik Sárospatak és Sátoraljaújhely között a Kácsárd és a Vióka dűlőkben. A családi, kézműves pincében a főborász célja,hogy ezeken, a borkedvelők által kevéssé ismert területeken be tudja mutatni a Tokaj hegyalja északi részének szépségét, egyediségét.

A Vióka dűlő az újhelyi Sátor-hegy és a Fekete-hegy nyergének legmagasabban fekvő déli lejtője. A dűlő alapkőzete vágáshutai riolit és tufái, valamint piroxén dácit. A területen nagy foltokban találunk erősen köves és vörös agyagos részeket, amelyek hozzá járulnak az itt termett borok ásványosságához. Az ültetvény 100 %-ban furmint fajta.

A Kácsárd dűlő Károlyfalva mellett található dél-keleti fekvésű terület. Termő rétege riolittufán keletkezett nyirok talaj, amely sok bentonit ásványt tartalmaz. A talaj sok érdekes íz hordozója, karakteresen különbözik a néhány kilométerre fekvő Vióka dűlőtől. Az ültetvényen több fajta szőlő található. A terület 80-85%-a furmint de találunk itt hárslevelűt, sárga muskotályt és egyéb fajtákat is.

A szőlőben a természet közeli művelésre, a vegyszerhasználat minimalizálására törekszenek. Asztalos Zoltán a tőkéket maga metszi, a hajtásokat saját kezűleg válogatja, a fürtök számát évente kétszeri zöld szürettel radikálisan csökkenti a minőség érdekében.

A kézzel szüretelt válogatott fürtöket hagyományos Kossuth présen préselik, saját élesztőkkel, 220 és 300 literes új zempléni tölgy hordókban erjesztik és érlelik.

Borok

VIÓKA 2008

A 2008-as VIÓKA furmintot október végén szüretelték, hat hónapot töltött hordóban a következő év tavaszán, áprilisban palackozták. A spontán erjedés miatt a bor nem erjedt ki szárazra, de a kevés maradék cukrot jól ellensúlyozza élénk, vibráló savkészlete.

VIÓKA2 2008

A 2008-as évben a Vióka dűlőből készült egy másik bor is, amely VIÓKA2 néven került forgalomba. A két bor alapanyaga azonos, a különbség az érlelési időből adódik. Az előző bor hat hónapos hordós érlelésével szemben ez a bor tizennyolc hónapot töltött hordóban. Ízében és illatában az ásványosság és az érlelés jegyei érezhetők.

KÁCSÁRD 2008

Ebben az évben a Kácsárd dűlőből is érdekes bort szüreteltek. A november közepi szüretkor sok töppedt bogyót és némi aszút is találtak, amelyet nem válogattak külön, hanem egy napos áztatás után egyben dolgozták fel.

Elérhetőség:

 • Cím: Sárospatak, Kácsárd dűlő 9501 hrsz.
 • Telefon: 06-30/ 637- 5001

Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja tekintetünket a Király-hegy egyik legimpozánsabb, legmeredekebb részén fekvő birtok: az Öreg Király dűlő. Nem csak kivételes fekvésével, de a fokozatosan, őseink által kőről-kőre kirakott jellegzetes teraszaival is kitűnik a vidékből. A területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták. Innen származott a Tokaji Borvidék egyik legtöbbre tartott bora, mely többek között a Rákócziakat is rabul ejtette. Azonban mint minden különlegességért, ezért is meg kellett szenvedni: a köves talaj a meredek lejtéssel együtt kivételesen nehezen művelhető, és bár az itt termő szőlő különleges minőségű, a mennyiségi bortermelés igényeit nem elégíti ki. Ezért a második világháború után a területet elhagyták, és a dűlő akácerdőbe burkolózva várta jobb sorát. A terület nagy részét a Barta család vásárolta meg 2003-ban. Ekkor kezdődött a terület mai napig tartó újratelepítése. Így ma érdekes kontrasztnak lehetnek szemtanúi az ide látogatók: a több száz éves kő teraszok között fiatal szőlőtőkék sorakoznak, melyek önkéntelenül is az újjászületésről és a jobb időkben való bizakodásról gondolkodtatnak el.

Fekvése

Az Öreg Király dűlő déli, és dél-nyugati fekvésű 10 hektáros birtok, de ehhez tartozik még egy 17 hektáros parlag (egyelőre még kihasználatlan) terület is a Kővágó dűlőben, ami déli, dél-keleti fekvésű. Talaja igen köves, vulkanikus riolittufa, zeolit és vörös agyag is található ebben a dűlőben. A terület 80%-a részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt un. madárkás furmint klónokkal, míg a fennmaradó területen hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő található. A terület csaknem fele 1,4x0,8 m ill. 1x1 térállású gyalogművelésű (ami csak kézzel művelhető), míg a másik fele 1,8x1 m-es térállású alacsony kordonos művelésű ültetvény. A hektáronkénti tőkeszám igen váltakozó 10.000 és 5800 db/ha. Gyomirtók, felszívódó szerek használatát teljesen mellőzzik, hagyományos módon művelik a szőlőt.

Elérhetőség:

 • Cím: 3909 Mád, Rákóczi utca 81.
 • Telefon/fax: +36-1/417-3248

2006-ban mindössze 1 ha szőlőterületet gondozott Bodó Judit férjével közösen, 6 év elteltével pedig hat hektár felelősei lettek 5 különböző dűlőben (Teleki - Tokaj, Előhegy-Tarcal, Kulcsár - Olaszliszka, Csontos - Olaszliszka, Határi - Erdőbénye-Olaszliszka). A teljes természetességre törekedve, szigorú válogatással szeretnék az évjáratnak megfelelően a lehető legmagasabb minőségű szőlőt termelni. Boraikat tölgyfahordóban , saját élesztővel erjesztik és 8-24 hónapos érlelés után palackozzák. Dűlőszelektált száraz boraikon keresztül szeretnék megismerni és közvetíteni a borvidék sokszínűségét.

A száraz borok mellett egy késői szüretelésű bort is készítettek, mint egy kis fűszert - "BOTT-rytis"-nek hívják. Az aszú nagy kihívás. Nem is biztos, hogy minden évben sikerül majd Bott-csinálta aszút készíteni!

Továbbra is vannak álmaik. Ezek között elsősorban a Zsedényi család által a század elején épített présház a Csontos dűlő lábánál. Itt szeretnék kialakítani kóstolótermüket is. Biznak benne, hogy belátható időn belül ott fogadhatják majd az érdeklődőket és a barátaikat.

Elérhetőség:

 • Cím: 3917 Bodrogkisfalud, Kossuth út 89.
 • Telefon/fax: +36-47/396-118
 • Mobil: +36-20/240-3855

...” Ha a bolhapiacon a kezembe veszek egy lámpát, eltöprengek, hogy az a mester miért 200 évre csinálta meg a foglalatát, noha neki csak harminc volt hátra? És ma miért nem ezzel az attitűddel működik a világ? Nem tudom elképzelni, hogy új építésű és újonnan gyártott dolgok között éljem meg az életem. Azért vannak körülöttem régi dolgok, hogy megtöltsenek a magukkal hozott szellemiséggel. Hogy azoknak a mozdulatoknak, amelyeket teszek – legyenek bár olyan múlandóak, mint ahogy a zene megszólal, egy tánclépést teszünk vagy egy korty bort kóstolunk - , olyan hatásuk legyen, amilyenre csak régmúlt emberek régen összerakott művei képesek, s amelyek igazolják ittlétünk fontosságát.”...
/Decanter, 2009 február/

Pincészetemet azzal a céllal alapítottam 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessek.

A szakmai alapokat részben Budapesten a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg.

1993-tól vettem részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal.

Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaságunk szőlőterületéről, pincénk hagyományos eszközeivel készítettem bort.

A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi, Mádon a Veres és Becsek, Rátkán a Holdvölgy és Újhegy, valamint Bodrogkeresztúron a Kakas és a Lapis-dűlőkben.

Jelenleg 5 település határában, 9 dűlőben, közel 7 hektáron gondozok szőlőskerteket.

Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelektált tételeket készíteni.

Boraimat három változatban készítem, melyeken keresztül legtisztábban közvetíthető véleményem szerint az az egyediség, mely a borvidéket jellemzi. Ezek a száraz borok, a Főborok és az Aszúborok.

A szőlők tudatos hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt, a világ bortérképére való visszakerülésben.

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj

 • H-3910 Tokaj, Vasvári Pál utca 3.
 • phone: +36 20 806 0000 (Viber)
 • facsimile: +36 47 353627
 • www.demeterzoltan.hu
 • demeterzoltan@demeterzoltan.hu
 • www.facebook.com/demeterzoltantokaj

A Disznókő Szőlőbirtok területei 1732 óta szerepelnek az első osztályú besorolású dűlők között. 2002 óta ültetvényeik a Tokaji Világörökség részét képezik. A kiváló adottságú területeken egykor befolyásos főúri családok gazdálkodtak, a birtok 1992 óta az AXA Millésimes tulajdona, amely olyan rangos franciai château-k, mint a Château Pichon-Longueville, a Château Petit-Village vagy a Château Suduiraut, valamint a languedoc-i Mas Belles Eaux, a burgundiai Domaine de l’Arlot és a portói Quinta do Noval tulajdonosa is egyben. Az elmúlt évtizedekben felhalmozott tudásnak, a tokaji aszúk készítésében szerzett tapasztalatoknak köszönhetően a Disznókő vezető szerepet tölt be a tokaji nagy borok újjászületésében.

A Disznókő egybefüggő 100 hektáros szőlőbirtoka egyike Tokaj-Hegyalja három legkiválóbb aszús területének. Alföldre néző déli és délnyugati lejtőinket furmint, hárslevelű és zéta ültetvények borítják. A síkság felől érkező reggeli pára, majd a meleg szelek kedveznek a nemes rothadás kialakulásának. A botritisz látványosan fejlődik a bogyókon, segíti a természetes cukortartalom, az aromák és a savak koncentrációját. Boraink „tüzét” a riolittufás alapkőzeten kialakult, ásványokban gazdag vulkanikus agyagtalaj táplálja.

Boraink kizárólag saját szőlőből készülnek, minden egyes parcellán külön szüretelnek. A különböző területekről származó tételeket aztán az egyes termőhelyek karakterének ismeretében házasítják. Néhány különleges dűlő bora a kiemelkedő évjáratokban önállóan is megjelenhet, hangsúlyozva a termőhely egyediségét.
A gyümölcs tisztasága, frissessége és egyensúlya az aszúszemek vitalitásával és mélységével párosul. Ennek hangsúlyozására törekszenek. Az 1992-ben született első aszúboruk óta minden egyes tétel híven tükrözi az évjárat és a botritisz jellegét. Bíznak benne, hogy minden palack tartalma hozzáértésükről tanúskodik.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak birtokunkon. Az idelátogatók sétát tehetnek a szőlőtőkék között, betekintést nyerhetnek a feldolgozóban és a pincében zajló munkálatokba, és megkóstolhatják boraikat. A birtoklátogatás remek lehetőség arra, hogy megismerjék a Disznókő kiváló borait, az egyedülálló borkészítési eljárást és a semmihez sem hasonlítható Tokaj-hegyaljai terroirt.

Elérhetőség:

 • Cím: 3931 Mezőzombor, Disznókő-dűlő a 37-es út főút tokaji elágazásánal
 • Telefon/fax: +36-47/569-410, +36-47/369-138
 • Mobil: +36-30/967-9255

A Kikelet pince Tokaj Hegyalján Tarcalon található. Ez egy családi birtok, melyet Stéphanie és férje, Berecz Zsolt hozott létre. Stéphanie a Loire völgyéből származik, Bordeaux-ban végzett borászként és 1994-ben költözött Tokaj Hegyaljára. Céljuk a kiváló tarcali területek és a bor karakterének előtérbe hozatala, a dűlők és a szőlőfajták egyediségének felfedezése és hangsúlyozása. E cél elérése érdekében igényes, megfontolt, korlátozott szőlőművelést alkalmaznak. A szigorú fürtválogatással történő szüretből készült borok tölgyfahordókban erjednek és érlelődnek. A jellegzetes szuterines pince és a hozzá tartozó érlelő ág több száz éves, 250 évre visszamenőleg vannak róla feljegyzések.

Szőlőterületek:

A 4,5 ha-os szőlőterület különböző tarcali dűlőkben helyezkedik el.

Fajtaösszetétel: 48% Furmint, 48% Hárslevelű, 3% Zéta, 1% Sárgamuskotály.

A lösszel borított vulkanikus talaj megfelelő terméskorlátozás mellett elegáns, kiegyensúlyozott, tartalmas borokat produkál.

Kikelet Pince borai:

 • Száraz, félszáraz borok fajtiszta Furmint és/vagy Hárslevelű, nem ritkák a dűlőszelektált borok sem.
 • Késői szüretelésű borok részfürt válogatással, amelyek frissek, gyümölcsösek is egyben.
 • Szamorodni, hogyha a nemes penész (botrytis) nagyon koncentrált szőlőszemekkel ajándékozza meg a szőlősgazdát .
 • Nagy nemes édes bor, a Tokaji Aszú szemenkénti válogatással.

Nyitva tartás látogatók részére:

 • Látogatás, borkóstolás, dűlőtúra előzetes egyeztetés alapján.
 • Kontaktszemély: Berecz Stéphanie
 • Telefon: + 36 30 636 90 46
 • Megközelítés: Tarcal, Könyves Kálmán u. 62. (a katolikus templom háta mögött, 150 m-re az Andrássy rezidencia bejáratától)
 • GPS koordinátái: LAT 48o 127 LON 21o 349

Borház

A Tokaji Borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben az egykori uradalmi présház átalakításával új, korszerű, gravitációs feldolgozóval kiegészült birtokközpontot hoztak létre. Öt település határában, hét dűlőben gazdálkodnak 85 ha szőlőterületen. A dűlők és a vulkanikus kőzetek sokszínűsége jól nyomon követhető a borok ízvilágában is.

Borok, borkészítés

Vallják, hogy a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért igyekeznek a termőhelyben lévő potenciált a lehető legalaposabban kiaknázni, melynek egyik kulcseleme a termés mennyiségének korlátozása, mely a metszés, a hajtásválogatás és a zöld szüret és a terméstöbblet nyári leválogatása útján történik. A feldolgozás után dűlőszelektáltan pincéikbe kerülő tételekből gondos borászati munkával nevelik boraikat, amelyek követik dűlőik gazdag adottságait. Az egyes tételek házasításakor a komplexitás, a harmónia elérése a fő szempont, kiváló évjáratokban a legkiemelkedőbb dűlők termését dűlőszelektáltan hozzák forgalomba. Pincészetük palettáján a hagyományos tokaji szőlőfajtákból – furmint, hárslevelű, sárga muskotály - készült aszúk, késői szüretek és száraz borok szerepelnek.

 • Birtokigazgató: dr. Molnár Péter
 • Nyitva tartás: H-P 8:00 -16:00, Szo-V 10:00 -18:00
 • Borkóstolás, pincelátogatás a jellegzetes tokaji szőlőfajtákat bemutató tanültetvény megtekintésével:
  Telefonszám: +36-47/396-001
 • A borászat megközelíthető autóval a 37 számú főútról, a 41-42 km között tábla jelzi a hozzájuk vezető utat.

Az 1989-ben alakult Royal Tokaji Borászat ma az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb borászat a Tokaji borvidéken. Már a kezdetektől célul tűzte ki a dűlőszelektált borok készítését, melyek olyan első osztályú területekről származnak, mint a Mézes Mály, Nyulászó, Szt Tamás és a Betsek dűlők.

A régió egyik legnagyobb és legismertebb borásza, Áts Károly a hagyományos és modern borkészítési technológiákat ötvözve készíti a díjnyertes Royal Tokaji borok szélés skáláját. A Royal Tokaji Borászat vezető szerepet játszott e legendás magyar borok újjászületésében, mely a világhírű borszakíró és a borászat egyik alapító tagja, Hugh Johnson szavaival élve "még imádkozó angyalokat is megénekelteti".

A Royal Tokaji Borászati Zrt. szőlőterületeinek többsége Mád területén helyezkedik el. Itt található az elsőosztályú Szt. Tamás, Nyulászó és Betsek, valamint a másodosztályú Birsalmás dűlők. Az elsőosztályú Mézes Mály dűlő viszont Tarcal községhez tartozik.

A Royal Tokaji borai között megtalálható a száraz Furmint, a késői szüretelésű Áts Cuvée, 5 és 6 puttonyos házasított aszúborok, dűlőszelektált borok, aszú esszencia, valamint limitált mennyiségben natúr esszencia.

A Royal Tokaji már több mint 100 nemzetközi díjat hozott el az alig 20 éves múltjára visszatekintve, többek között nagydíjas trófeákat, aranyérmeket, Best of Nation és kritikusok bora díját, számos nagyarany és az év borásza díjat is.

A "Wine and Spirit" amerikai magazin 2006. decemberi számában a Royal Tokaji Essencia 1999 elnyerte a nagyon áhított és igen megérdemelt maximális 100 pontot. A "Wine and Spirit" magazin fennállása során először ítélte oda a maximum pontot egy bornak.

Elérhetőség:

 • Cím: 3909, Mád Rákóczi út 35.
 • Telefon: 06-47-548-500

Kincset érő történelem

Kivételes borok és gazdag történelem

Tokaj-Hegyalja szívében, Tokaj városának déli fekvésű lejtőin található a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, melyet egyedi borai és gazdag történelme tesz ma is világszerte ismertté. Első osztályú területei több mint ötszáz éve szakadatlanul szolgálnak uralkodói családokat, a magyar arisztokráciát és a tokaji ínyencségekre vágyó borkedvelőket. A Hétszőlő dűlő históriájának magvait hét szőlőterület egyesítésével a Garai család vetette el 1502-ben. Ezt követően a birtok legnevesebb tulajdonosai között tartják nyilván a Bibliát magyarra fordító Károli Gáspárt, Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet, a Rákóczi családot, és a rangos sort a huszadik században a Habsburg család sarjai zárják.

A terület a két világháború között az állami kincstár kitüntetett birtokaként került újratelepítésre. Ezt követően öt évtizeden át Csipkerózsika álmát aludta a Hétszőlő, amikor is 1991-ben a Bordeaux székhelyű Grands Millésimes de France nevű francia cégcsoport rátalált erre a rejtett gyémántra és új fényt kölcsönzött neki. Az új gazda a szőlőtől az erjesztő téren át az érlelő pincéig modern ruhába öltöztette a birtokot, és kibővítette azt a Tokaj belvárosában található történelmi Rákóczi Pincével és a patinás Rákóczi-Dessewffy Kastéllyal.

2009-ben a birtok új tulajdonosra talált Michel Reybier személyében, aki a Hétszőlőben meglátta és megtalálta azt a páratlan értéket és hagyományt, amely által a Tokaj-Hétszőlő méltán illeszkedhetett be a Grand Cru Classé Cos d’Estournel (Saint-Estèphe, Bordeaux), a Chateau Marbuzet és a Goulée birtokok (Médoc, Bordeaux) által alkotott nagy presztízst képviselő birtokcsoportba.

Első rangú terroir

Két első rangú dűlő: Hétszőlő és Nagyszőlő

A birtok meghatározó részét az 1772-es Tokaji Klasszifikáció által első osztályba sorolt dűlők alkotják. Ezek a névadó Hétszőlő valamint a Nagyszőlő. Vulkanikus alapkőzetüket vastagon fedi be a Tokaji-hegyre oly jellemző laza szerkezetű lösztakaró, amely a lejtőkön végignyújtózkodva képezi a birtok egységes szerkezetű, tökéletesen déli fekvésű 55 hektárnyi lejtőit.

A ritka talajt kivételes klimatikus adottságokkal támogatja meg a Tisza és a Bodrog összefolyása, amely tökéletes helyszínül szolgál a Botrytis Cinerea megtelepedésének és kívánt fejlődésének.

Hisznek abban, hogy az általuk gyakorolt organikus műveléssel a termőtalaj és a tőkék vitalitását megőrizhetik, és annak érdekében, hogy minden Hétszőlő palack közvetítse ezt a filozófiát kizárólag saját termesztésű szőlőt és aszúszemet használnak boraink elkészítéséhez.

A szőlőfajták megoszlása a borvidéki átlaghoz képest erősen a Furmint felé tolódik (73%), ezt egészíti ki a Hárslevelű (18%), valamint egy kevés Kövérszőlő (5%) és Sárgamuskotály (2%).

Hagyomány és modernitás

Változatos borpaletta

A Tokaj-Hétszőlő száraz Furmintja akkor a legfrissebb és aroma összetételét tekintve a legbódítóbb, amikor a must részben hordós, részben acéltartályos erjesztést kap, ezt követi egy kíméletes szűrés majd egy rövid palackos érlelés. Mindezt annak érdekében tesszük, hogy a must gazdag illat-és aromavilágát megtartva kerüljön a bor palackozásra, majd néhány hónap elteltével a pohárba.

A száraz Furminttól eltérően a hagyományos tokaji borkategóriák, úgy, mint a fordítás, szamorodnik és aszúk hordóban erjednek és fejlődnek, mielőtt érlelési ciklusuk hosszú palackos epizódjához érkeznének. A számukra készíttetett kézműves hordók alapanyagát a környező zempléni hegyvidék legkiválóbb tölgyeiből válogatjuk.

A Hétszőlő stílus

Kedvező őszi klíma, egyedülálló talaj, és Botrytis-re fogékony szőlőfajták

A kedvező őszi klíma, az egyedülálló talaj, és a Botrytis-re fogékony szőlőfajták olyan természetes kombinációt alkotnak, melynek eredménye a világon páratlan egyensúlyú, komplexitásában lenyűgöző Tokaji bor. A Hétszőlő borok méltón képviselik ezt az értéket, miközben minden egyes palackot a löszös talaj adta selymesség és parfümös frissesség díszít tovább.

Száraz Furmintról vagy aszúról legyen szó, fiatalon üde színnel és tiszta illat-és ízvilággal kedveskednek, ahol az uralkodó jegyek között illatos fűfélék, fehér virágligetek és világos húsú gyümölcsök keverednek. Az érés előrehaladtával a vibráló savak megnyugszanak és belesimulnak a borba, a szín-, illat- és ízvilág elmélyül, és kibontakozik a keleti fűszerek, finom dohány, sötét csokoládé és sötétebb húsú érett vagy szárított gyümölcsök csodálatos házassága.

Ez az elegancia, finomság és komplexitás biztosítja a Hétszőlő borok évszázadok óta fennálló megkülönböztetett értékét.

Történelmi Rákóczi pince

A Hétszőlő Birtokhoz tartozik a több száz éves Rákóczi Pince, amely Tokaj város szívében, a főtéren várja a látogatókat.
A pincét, amely a XV. század elején épült, királyok, fejedelmek, hercegek és tábornokok vallhatták sajátjuknak az évszázadok során. A lenyűgöző méretű lovagterem (28m hosszú, 10 méter széles, 5 méter magas) a borvidék legnagyobb földalatti terme. Napjainkban borbemutatók helyszínül szolgál.

Elérhetőség:

 • Cím: 3910 Tokaj, Bajcsy-Zsilinszky út 19-21.
 • Tel.: +36 47 352 009
 • Fax: +36 47 352 141

Amikor 2000-ben megalapítottuk a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot, egy olyan kézműves borászatról álmodtunk, ahol egyedi minőségű borokat alkotva jutna kifejezésre a dűlő, a fajta és viszonyunk a természethez.Első lépésként olyan termőterületeket kerestünk, ami szerintünk alkalmas arra, hogy elképzeléseinknek megfelelő borokat készíthessünk. Így esett a választásunk Bodrogkisfalud határában két régi, nagyhírű dűlőre: a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkre, ahol 6 hektár szőlőt telepítettünk 1999-ben és 2004-ben.

Nálunk a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége. Rendkívül szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás után hektáronként 17-19 hl bort szűrünk. Boraink nagy része fahordóban erjed és érlelődik több hónapig vagy évig. Palackozás után 3-6 hónapig pihentetjük a borokat, mielőtt forgalomba hoznánk.

Borászatunkat Bodrogkeresztúr szívében, egy XIX századi, helyi védettséget élvező parasztházban helyeztük el, amelynek a teljes felújítása 2005 szeptemberében fejeződött be. A présházhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol aszúborainkat érleljük. Száraz Birtokbor, dűlő válogatott Furmint, Hárslevelű, késői szüretelésű borok és Aszúk egyaránt születnek borászatunkban.Évjáratonként átlagosan 15.000 palackot töltünk le.

Komoly szakmai elismerésként „Tokaj-hegyalja Év bortermelője” címet kaptam 2012-ben.

A Dereszla Pincészet Tokaj-Hegyalján, Bodrogkeresztúron található 60 hektáros területtel és több mint 1 kilométer hosszú, 3 szintes felújított történelmi pincével, a francia d'Aulan család tulajdona, argentín és francia birtokokkal együtt.

A birtokra érkező vendégek megismerkedhetnek a borászati technológiánkkal, a feldolgozás folyamatával, és sétát tehetnek a történelmi pincében. A különböző borkóstolók programjában három, négy, hat vagy nyolc fajta bor kóstolása szerepel, de egyedi igények szerint is összeállítjuk az egyes kóstoló sorokat. A kóstolótermeink kiváló atmoszférát biztosítanak a borok megismeréséhez. A kis kóstolóterem 20 férőhelyes, míg a 60 fős nagy kóstoló helyiségben az étkezést is meg tudjuk oldani. A hagyományos borkóstolás mellett számos egyéb szolgáltatást kínálunk: csapatépítő tréningeket cégek számára, szüreti programot játékos feladatokkal, borlovagpróbát, borkészítési mesterkurzust, szabadtéri sütés-főzést, valamint bor-pikniket, amelynek során a vendégek a fák árnyékában heverészve ízlelhetik a birtok borait és a melléjük kínált finom falatokat.

Tokajból egy kellemes sétahajójárattal is megközelíthetőek vagyunk illetve lehetőség van lovaskocsizásra, kerékpározásra, kenuzásra illetve gyalogtúrákra is.

Boraink: Tokaj Dry, Dorombor száraz, Dorombor nem-száraz, Kabar, Szamorodni Experience, Fordítás (száraz), Furmint Késői Szüretelés, Furmint Reserve, Muskotály Reserve, Aszú borok, Imperium Aszúesszencia, Esszencia

Vinotéka nyitvatartás: minden nap: 10.00-tól 18.00-ig

Információ:

 • Dereszla Vinotéka
  Borértékesítés, borturizmus, rendezvényszervezés
 • Bodrogkeresztúr, Felső utca 2.
 • Tel: 06 47 396 004
 • Mobil: 00 36 30 456 4717
 • E-mail: dereszlavinoteka@gmail.com
 • www.dereszla.com

Az Erzsébet Pince kézmûves-családi birtok 1992-ben alakult, amikor a család megvásárolta a 18. századi volt orosz borvásárló pincét Tokaj belvárosában, hogy visszatérjen az anyaági felmenôk mesterségéhez, a tokaji „bormíveléshez”. Elsô palackos tételük egy 1993-as 5 puttonyos aszú. Jelenleg 10000 palackot készítenek évente, a dûlôszelektált szárazboroktól kezdve a nagy édes borokig. Területeik Mád, Bodrogkeresztúr és Tarcal határában találhatók, összesen kb. 9 termô hektáron. A történelmileg elsô és másodosztályú dûlôkben, mint a Király, Betsek, Veresek, Sajgó, Zafír, gondos szôlômûveléssel, szigorú terméskorlátozással dolgoznak, céljuk a fokozatos átállás a biotermesztésre.

„Iskolásként ha szóba került, hogy a nagyszüleimnek pincéje van Tokajban, mindig mosolyogtak rám. Éreztem, hogy ez nagy dolog. Gizellának keresztelték, ahogyan a Nagyit hívják. Amikor harmadik generációként feleségemmel a folytatás mellett döntöttünk, visszagondolva nem is sejtettük mire vállalkozunk. Azóta is nevetünk ezen. Tokaj fantasztikus borvidék, amiből egy kis szelet csak a miénk. Bort készíteni itt öröm. Élményt nyújtani annál inkább. Valójában egy kapocsként működünk a természet és a vendégek között. Az értékek hatásos közvetítése pedig nagy kihívás, mert az elérhető legjobbat szeretnénk megmutatni. A dűlők felfedezése rendkívül izgalmas út, palackba zárni a termőhelyet óriási megmérettetés. Csak kis mennyiség készülhet, mégis örülnénk, ha sokan megismerhetnék. Személyesen vagyunk jelen a birtokon, így vendégeink bármikor betekinthetnek a pincészet életébe és megtapasztalhatják az éppen aktuális történéseket.”

„A régi világ új íze”

Területeinket az 1700-as évek dűlőklasszifikációjától a borvidék legjobb termőhelyeiként tartják számon. Elsősorban Furmint fajtával dolgozunk, mely egyike a világ legnagyobb potenciállal bíró fehér szőlőfajtáinak. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet vezetője ifjabb Szepsy István, 18. generációs borász.

A történet

A történet 14 millió évvel ezelőtt kezdődött. Vulkáni tevékenységnek köszönhetően különleges geológiai képződmények alakultak ki. A termőhely különleges ásványi anyag tartalma lehetővé teszi, hogy itt készüljenek el a világ legjobb fehérborai. A vulkáni tevékenységek körülményeitől függően eltérő alapkőzetek alakultak ki. A riolit, andezit, dácit, közepes és kemény tufák repedéseit sok helyen agyagásványok töltik ki. A terület gazdag zeolitban, bentonitban és kaolinban. Mindez együttesen eredményezi a mádi borok összetéveszthetetlen ásványos karakterét.

1500-as évek - A Szepsy család az 1500-as évektől készít borokat a Tokaji borvidéken. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet vezetője és főborásza ifjabb Szepsy István, 18. generációs borász.

1631 - Szepsy Laczkó Máté elkészíti az első Aszú bort az új áztatási eljárással.

1732 - a világ első minőség alapú dűlőklasszifikációja a Tokaji borvidékhez köthető. A Szent Tamás, Percze, Nyulászó, Kővágó és Király dűlőkön fekvő területeink Első osztályú minősítést kaptak a Matolai féle besorolásban.

1737 - a Tokaji borvidék királyi rendelet által lehatárolt terület.

17-19. század -a Tokaji borvidék első Aranykora. A Tokaji borok világszerte ismertté válnak. XIV Louis francia király mondta róla: "A királyok bora, a borok királya."

2000-es évek - a Szepsy Pincészet mádi száraz Furmint borai világszerte elismerésre tesznek szert azután, hogy idősebb Szepsy Istvánt már "Aszúkirály"-ként ismeri a világ.

2009 - Megalakul a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészetet. Tulajdonosai - Ipacs Géza, Kovács Károly, ifj. Szepsy István - célul tűzték ki, hogy a mádi és a Mád környéki dűlőkről egyedi, a termőhelyet hűen bemutató borokat készítsenek.

"A borvidék új Aranykora elkezdődött."

Családunk az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mai generációk büszkék elődjeik teljesítményeire, melyek őket is ösztönzik, hogy méltóvá váljanak a feladathoz. Célunk a lehető legjobb minőségű szőlő megtermelése a dűlőkben, kompromisszumok nélkül. Ezért is választottuk a magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű dűlőket, idős szőlőtőkékkel – az átlag életkor: 40 év feletti. Szelektáljuk a kis-, laza fürtű Furmintot főleg a mádi területeken, ugyanakkor a termőhely megismerés vágya további területek felfedezésére is ösztönöz Bodrogkeresztúr, Tarcal, Mezőzombor, Rátka és Tállya községekben is.

A Dobogó Pincészetet 1869-ban alapították Tokaj város központjában. A dobogó név arra emlékeztet,hogy a macskaköveken csattogtak a lópatkók, amikor a lovas kocsik végighaladtak az utcán a dőlőkből hazafelé tartva. Napjainkban a dobogó egy kicsi családi pincészet, amely kis tételben, magas minőségű borokat készít. Tehetsége van ahhoz, hogy összeházasítsa az évszázados hagyományokat és tradíciókat a fiatalos, friss és egyedi szemlélettel.

A kezdetek

Miért éppen itt, és miért éppen így? Mert. A területek – a családnak hála – adottak voltak. Az egyetemi évek vége felé már valamennyire a borok értelmezése is. Kész szituáció – kész regény. Amit folyamatosan írunk tovább...

A szőlők

A Palánkos a kedvencünk. Közel van, bár a legnehezebb terület. A legmásabb terület. Mintha... Pezsgő volna, akár az élet, illatos borok, ásványokkal, határozott savakkal… A Kakasokat faggatjuk, felelget de a nagy lehetőség csak közeliség, valamennyire megközelíteni is épp elég. Kerektölgyes – kerek borok, megbízható. Diókút itt Bényén, közel, bio lenne. És jöhetnek nemsokára az újak; Hosszúhegy északon, a Lapis, a Gyertyános, a Barna – mál, az Omlás, amit vagy barátaink, vagy segítőink művelnek, hogy általunk borként is jelentést kapjanak. Terhelésnél: egyrészt a tőkeerősség, másrészt az évjárat, harmadrészt mi döntünk. Figyelve és együtt élve a növényekkel.

A pince

A tokaji borvidék, a zempléni hegyek, valamint a világ közepén, Erdőbényén található pincénk. Itt is borok, palackok, mondhatni, igazi ‘munka-pince’, ami a szőlő levét hivatott borrá varázsolni. Teszi ezt jelenleg a hagyományok tiszteletben tartásával, az aszúbor esetében, új gönci hordóval. Másrészt helyt ad a palackérlelésnek is.

A pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A gyönyörűen felújított és restaurált birtokközpont a XVIII. századi barokk stílusú Füleky kúriával Bodrogkeresztúr központjában, a későgótikus templom, a hajdanvolt iskola és a plébániaépület közvetlen szomszédságában található.

Az elmúlt századokat idéző történelmi környezetbe harmonikusan illeszkedik a környékbeli kőből épült modern borászati feldolgozó, mely az ArchDaily.com, a világ legnépszerűbb építészeti honlapjának szavazásán megnyerte az “Év Ipari Épülete 2011” címet. A rangos díjnak köszönhetően ország- és világszerte ismertté vált az épület asszimetrikus homlokzata, aminek komponálásában az eredeti középkori kőfal, a modern nyersbeton felület és a tölgyfa lágysága játszott szerepet. Az 1998-ban alapított birtok területe ma 25 hektár a legjobb tokaji dűlőkben.

 • Tokaj: Teleki
 • Tarcal: Vinnai, Bakonyi, Dobai, Mestervölgy
 • Mád: Úrágya, Király, Veresek
 • Szegi: Somos
 • Bodrogkeresztúr: Sajgó
 • Olaszliszka: Palandor

A szőlőben folyamatosan kísérletezünk, mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban megismerjük területeink adottságait és a bennük rejlő lehetőségeket dűlőszelektált száraz borok készítésével. Fő szőlőfajtánk a furmint. Birtokborunk, dűlőszelektált-, késői szüretelésű- és aszúboraink közös jellemzője az egyensúly és az elegancia.

Magyarország északkeleti részén, a mézédes források földjén, Tarcalon a Tokaj hegy dűlőin fedezhetjük fel a Basilicus Szőlőbirtok varázslatos tájait, mely többek között Lapis és Mestervölgy csodálatos lankáin, tíz hektáron termeli kézműves borait. Úgy tartják, hogy ha valaki megkóstolja a Basilicus borait, az lelket melengető mesére talál bennük.

Kevesen ismerik igazán a tokaji szőlőket, és még kevesebb azok száma, akik hallják is, hogy mit mesélnek. Pedig ahhoz, hogy megismerjük Tokaj-hegyalját, és a minőségi kézműves borok igazi mivoltát, meg kell ismernünk, hogy mit üzennek a borászok a palackba rejtve.

A Basilicus Borkultúra Központ legfőbb missziója, hogy a kultúrtáj értékeit megőrizve a helyi turizmus és vendglátás kiemelt támogatásával, a bortematikus programkínálat bővítésével a helyi borok, élelmiszerek és természeti értékek ismertségét, népszerőségét növelje. A borkedvelőknek és szakértőknek, kikapcsolódást keresőknek, illetve családdal vagy vállalati rendezvénnyel érkezőknek egyaránt kínálnak komplett élményt nyújtó programokat.

Területek:

Tokaj-Hegyalja 16 dűlőjében, 50 hektáron találhatóak.

Ezek közül kiemelt jelentőségű számunkra a mádi Birsalmás-, Köves-, Szent-Tamás dűlő, a rátkai Padihegy, Istenhegy és Középhegy. Vallatjuk a bodrogkeresztúri Medve-dűlő Furmintját és Sárgamuskotályát. A sárospataki Megyer-dűlő 30 éves szőlőiről szedjük a Zempléni Chardonnay alapanyagát, és a Király-dűlőből származik a Sauvignon blanc termése. A tokaji területek löszös talajának egyediségét a Szerelmi- és Teleki-dűlők boraiban kóstolhatjuk.

A hagyományos Tokaji fajták mellett (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály), telepítettünk Sauvignon blanc, Chardonnay és Pinot noir fajtákat is Eddigi tapasztalataink azt bizonyítják, hogy a világfajták és a tokaji terroir találkozása még komoly meglepetéseket tartogat.

Borászat:

Borászatunknak a több száz éve épült és többször átépített egykori Tokaji Polgári Kaszinó ad helyet, melyet építészetileg kibővítve tettünk alkalmassá a szőlő feldolgozására. Három szinten használjuk ki a gravitáció adta lehetőségeket, amely a kapcsolódó technológiai lépéseket hivatott egyszerűsíteni.

Prémium borainkat a felső szinten, kisméretű (10-22 hl) préseken sajtoljuk, és 230-500 literes hordókban erjesztjük, illetve érleljük. Az egyszerűbb, frissebben piacra kerülő tételek tartályban erjednek, és csak részben kapnak fahordós érlelést.

Az évjárat, a fajta, a területi adottságok, mind-mind befolyásolják a borászati lépéseket: az általunk megalkotott protokoll évente igazodik ezen befolyásoló tényezőkhöz.

A tulajdonos Sauska Krisztián és a pincészet csapatának célja, hogy boraink a lehető legtisztábban tükrözzék vissza a hegyaljai terroir minőségét, szépségét és sokszínűségét.

 • Borász: Rakaczki Gábor
 • Címe: 3910 Tokaj, József Attila u. 2.
 • Webcím: www.sauska.hu

Az Oremus szőlőbirtok 1993-ban alakul meg a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként.

A birtok szőlőterületei a borvidék 13 dűlőjében találhatóak, különböző talaj és mikroklimatikus adottságokkal rendelkeznek, az viszont közös bennük, hogy az 1803-as Szirmay féle besorolás szerint első osztályú területeknek nevezhetők. A birtokon mind a négy elismert szőlőfajtát (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta) műveljük, emellett kísérletezünk filoxéravész előtti fajtákkal is.

A tolcsvai birtokközpontban felépült új borház különlegesen ötvözi a hagyományos és a korszerű borkészítés szellemiségét. A beérkező szőlőtermés a lehető legkíméletesebb módon kerül feldolgozásra, ugyanis az, a gravitáció segítségével mozog az épület szintjei között, majd legalulra érve kezdődhet a mustok tölgyfahordóban történő erjesztése. Az erjesztőtér boltíves mennyezetével a régi hagyományos érlelő pincék folyosóira emlékeztet.

A birtokközpont másik ékessége, több kilométernyi pincelabirintus, mely 2002 óta a Világörökség védelmét élvezi. A vulkáni tufába kézzel vájt földalatti pincék a XIII. sz. óta őrzik a tokaji borokat. A birtok borai 136 literes gönci tölgyfahordókban akár több éven keresztül érlelődnek a pinceágak útvesztőiben.